Sådan behandler du dine brandsår

Får du et krus kogende tevand ned over dig, eller skal du slukke en ildebrand i juledekorationen, så kan du ende med at brænde dig voldsomt. En førstegradsforbrænding er det samme, som når man bliver solskålet, så det er de samme kendetegn, du skal se efter. Ved en førstegradsforbrænding bliver din hud rød og smertefuld, og hvis det uheldige sker, så skal du gerne ske en korrekt behandling af brandsår.

Nedkøling er både smertelindrende og behandlende

En tommelfingerregel er, at jo længere din hud er i kontakt med kilden til varmen, jo dybere end forbrænding får man. Det er desuden kun ved førstegradsforbrændinger, hvor det ikke er nødvendigt at komme til lægen. Men uanset forbrændingen så skal huden gerne nedkøles rimelig hurtigt, efter skaden er sket.

Nedkøling virker både smertelindrende, og så er det behandlende, da det mindsker forbrændingens udbredelse. Vandet skal være køligt men ikke iskoldt, da det får blodårerne til at trække sig sammen. Vandet skal gerne være mellem 12 og 18 grader, og så skal nedkølingen foregå over en længere periode.

Forbinding af brandsår

Tildækningen skal ske, efter at såret er tilstrækkeligt nedkølet, og ved de helt små brandsår kan man selv dække det til med et plaster eller gazekompres. Ved voldsomme brandsår skal du kontakte lægen, men på vejen hen til lægen skal du tildække brandsåret på den rette måde. Det vil typisk være nedkølet omslag, som du skal bruge til at dække forbrændingen til med. Du kan evt. sprøjte vand på forbindingen.

Ved meget slemme forbrændinger skal man ikke komme nedkølet forbindinger omkring på vejen til lægen. Hvis afkøling med vand ikke kan lade sig gøre, så kan man tage smertestillende for at afhjælpe smerterne.

Du må ikke komme creme på, da det besværliggør lægernes arbejde.

Related posts